06 май 2015

Пролетна салата „Дворяни“ (салата от градината на Господ)
Всеки може да наименува тази салата както си иска – първоначално аз го бях направила според мястото, където я приготвям и я хапваме с невероятно удоволствие. Нямам търпение напролет да отидем там, да обходя големия зелен двор и собственоръчно да откъсна всяко листенце и цветче. Но неотдавна научих, че хората, притежаващи къща с двор на село, се наричали не селяни, а дворяни! 😉😄 Така името ѝ съвсем резонно (и закачливо) се промени…
Няма по-вкусна и по-полезна от тази салата – всичко в нея е екологично чисто и пълно с живот и полезни хранителни вещества. Душата ми жадува за нея, особено след дългите зимни месеци. Съставките й са според това какво е пораснало по двора, търпят добавки или вариации, точно определени количества от тях също няма. Всичко е на око и по мерак. Само чесънът и лукът не са собствено производство, но за тях и няма как… Всъщност след доста импровизации по темата се оказа, че и без лук и чесън се получава достатъчно апетитна и ароматна салата…
глухарчета (цялото растение – листа, цветове и дръжки)
киселец
връхчета коприва
теснолист живовляк
широколист живовляк
врабчови чревца
листа лапад
магданоз
червена мъртва коприва
парички
по 1-2 стръка пресен чесън и лук
сол
оцет
зехтин


Копривата се намачква в кърпа, за да се неутрализират парещите власинки, и заедно с останалите зелении (включително и дръжките) се нарязва на ситно. Не се вари, не се бланшира! Полезна е сурова! Не мия нищо – всичко е чисто, защото си е от нашия двор, а освен това е измито идеално от снощния пролетен дъжд! Все пак нали искаме да хапнем и малко витамин В12!
Всичко се слага в купа. Салатата се овкусява със сол, оцет (който иска, може и лимонов сок) и зехтин, разбърква се добре и се украсява с паричките. Те също се ядат, не са само за красота!
Първоначално ползвах само листата на глухарчетата, но после започнах да добавям и дръжките и цветовете – при поредното преглеждане на книгата на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ“ се оказа, че за салата се ползва цялото растение, не само листата. А по десетина дръжки от глухарче на ден (по време на цъфтежа!) вършат чудеса за черния дроб и жлъчката! Особено са полезни за диабетици и за „постоянно болнави хора, които се чувстват като пребити и уморени“.
Докато пишех рецептата, ми хрумна и ново име на тази вълшебна салата – по аналогия с книгата на М. Требен. 😊
Няма коментари:

Публикуване на коментар