300 г кладница
струйчица зехтин (шарлан)
4 големи глави (500 г) лук
1 голям буркан (700 мл) домати или доматен сок
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
щипка черен пипер
1 дафинов лист
Лукът се нарязва на полумесеци.
Кладницата се накъсва по дължина на парчета и се запържва на среден огън в мъничко зехтин за 2-3 мин. – докато започне да отбива сок. Тогава се изважда и в тенджерата се слага лукът, като се добавя и малко водичка. Оставя се да се задуши за 10 мин., докато омекне леко. Слага се червеният пипер и се разбърква. Добавят се доматите, сол на вкус, черен пипер и дафиновият лист. Яхнията продължава да се задушава на слаб огън още около половин час, след което се добавят гъбите и готвенето продължава още 10 мин. При сервиране всяка порция може да се поръси с наситнен магданоз.
Яхнията е великолепна – лесна за приготвяне и много вкусна, с чудесен аромат от кладницата. Сигурна съм, че ще върви и с чаша студена бира, но аз заложих на домашно бяло винце…
1 голям буркан (700 мл) домати или доматен сок
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
щипка черен пипер
1 дафинов лист
Лукът се нарязва на полумесеци.
Кладницата се накъсва по дължина на парчета и се запържва на среден огън в мъничко зехтин за 2-3 мин. – докато започне да отбива сок. Тогава се изважда и в тенджерата се слага лукът, като се добавя и малко водичка. Оставя се да се задуши за 10 мин., докато омекне леко. Слага се червеният пипер и се разбърква. Добавят се доматите, сол на вкус, черен пипер и дафиновият лист. Яхнията продължава да се задушава на слаб огън още около половин час, след което се добавят гъбите и готвенето продължава още 10 мин. При сервиране всяка порция може да се поръси с наситнен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар