06 ноември 2017

Баба гануш




Открих бабà ганỳш, когато преди десетина години купих за първи път в живота си сусамов тахан и започнах да издирвам рецепти, в които да го използвам. Бях чела големи суперлативи за това сусамово съкровище, но не знаех какво да правя с него… Така попаднах на рецепта за този пастет от патладжани – оказа се, че е нещо много вкусно и доста близко до познатото ми кьопоолу с орехи! Оттогава редовно присъства на трапезата ни, особено в есенните и зимните месеци (през зимата с печени патладжани от фризера).
Бабà ганỳш е близкоизточно ястие, подобно на кьопоолуто – приготвя се от характерните за него печени патладжани, чесън и магданоз, но с добавка на сусамов тахан, лимонов сок и зехтин. Точно сусамовият тахан е съставката, която допринася за по-различния вкус и аромат на баба гануша (как се членува на български?!) в сравнение с по-познатото и популярно у нас кьопоолу. Самото то също има различни варианти (аз съм си ги разграничила като лятно и зимно), в единия от които се слагат смлени орехи. Така че казано съвсем опростено, баба ганушът е кьопоолу със сусамов тахан вместо с орехи…
Приготвя се съвсем лесно и бързо (особено ако патладжаните са предварително изпечени и обелени) и е изключително апетитно! Може да се намаже на филийка или да се сервира като салата или предястие, а най-уместно е към него да се добавят топли арабски питки...


2 печени и обелени патладжана (330-350 г)
сокът от ½ лимон
2 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. сол (на вкус)
1 едра скилидка чесън
4-5 стръка магданоз
2 с.л. зехтин


Всички продукти се смилат в чопър, блендер или кухненски робот до гладка смес и това е всичко! Баба ганушът се прехвърля в подходяща чиния или купичка и се украсява със стръкчета магданоз.
Единственото, което ни остава, е да се насладим на прекрасния му вкус!











Няма коментари:

Публикуване на коментар