За 4 порции са нужни:
1 средна зелка (1 кг)
2 средни моркова
7-8 печурки (100-120 г)
4-5 скилидки чесън
½ ч.ч. бяло вино
няколко стръка копър
2 ч.л. сол (на вкус)
¼ ч.ч. вода (или по-малко)
струйчица шарлан
Зелето се нарязва на едро, морковите – на пръчици, гъбите – на резенчета, чесънът – на шайбички.
Зелето се слага в тенжера на среден огън без никаква мазнина, като се бърка непрекъснато (ако все пак почне да загаря, може да се сипе малко водичка). Посолява се леко, за да се слегне по-бързо. Добавят се морковите, гъбите и чесънът и се бърка още малко. Наливат се виното и малко вода и се оставя на слаб огън да се задушава 15-20 мин. Тогава се посолява още на вкус и се оставя без капак, за да се изпари останалата течност. В последната минута се слага наситненият копър и когато тенджерата се свали от котлона, се налива мъничко шарлан и се разбърква.
Зелето е фантастично! Копърът и чесънът го ароматизират по невероятен начин (явно тази комбинация подхожда и на зеле, не само на пресни картофки и зелен фасул) – ястието е изключително ароматно и приятно на вкус. Гъбите и виното също дават своя принос и допълват богатството от вкусове.
Зелето се нарязва на едро, морковите – на пръчици, гъбите – на резенчета, чесънът – на шайбички.
Зелето се слага в тенжера на среден огън без никаква мазнина, като се бърка непрекъснато (ако все пак почне да загаря, може да се сипе малко водичка). Посолява се леко, за да се слегне по-бързо. Добавят се морковите, гъбите и чесънът и се бърка още малко. Наливат се виното и малко вода и се оставя на слаб огън да се задушава 15-20 мин. Тогава се посолява още на вкус и се оставя без капак, за да се изпари останалата течност. В последната минута се слага наситненият копър и когато тенджерата се свали от котлона, се налива мъничко шарлан и се разбърква.
Няма коментари:
Публикуване на коментар