Слънчогледовият пастет намира все повече нови приложения в кухнята ми. Освен че може да се хапва и самостоятелно – като салатка или за намазване на филийка, – е идеален за
пълнене или
шприцоване на различни зеленчуци, за
коктейлни хапки, а за
баници,
пайове и
кошнички е направо трепач. Той е моят многофункционален заместител на сиренето и изварата в различни рецепти. Така че съвсем логично се появи и идеята да го комбинирам с печени чушки като заместник на катъка (още повече, че това, което се предлага в търговската мрежа под това име, е далеч от истината). И съвсем очаквано се получи много апетитно и красиво ястие – салатка, предястие, разядка или кой както иска да си го нарича...
200 г суров белен слънчоглед
сокът на 1 лимон
1 ч.л. сол
малко водичка (за пасирането)
3-4 скилидки чесън
4-5 стръка копър (може и замразен)
7-8 стръка магданоз
няколко листа босилек
2 с.л. зехтин
3-4 печени чушки
1 ч.л. сол
Слънчогледът се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива добре и всички продукти без чушките (включително и пулпът, останал след изстискването на лимона) се блендират заедно до гладка смес. Чушките се нарязват на ситно или се накълцват с нож на дъската, посоляват се и се добавят към слънчогледовата смес. Разбърква се добре и пастетът е готов за сервиране.
Пастетът е чудесен – свеж и апетитен, с много приятен цвят и вкус. И за пореден път слънчогледът се доказа като прекрасна алтернатива на млечните продукти.
Миме,
ОтговорИзтриванеето точно този твой пастет е идеален пълнеж за пресен цвят от тиквички или цвят от градинска ружа.Могат да се използват като пълнеж също хумос, както и различни пасти от семена - сусамова паста, паста от ленено семе и др.Записвам рецептата, страхотна е.
Здраве и успешна нова седмица !
Благодаря за похвалите и за идеите, Ели! Ще се възползвам!
ИзтриванеСпорна седмица и на теб!