14 февруари 2022

Постна руска салата с майонеза без олио




В миналото не минаваше Нова година или друг голям семеен празник по нашите земи без руска салата. Това е класика, любима на мнозина, а за мен специално – и с голяма сантиментална стойност (особено откакто от менюто ми излязоха животинските продукти)… Доста години не бях опитвала това любимо от детството блюдо и стоически отказвах дори да мисля за него. Но напоследък започнах да правя опити за модификации само с растителни продукти. Така се появи един много добър вариант само от картофи, моркови, кисели краставички и царевица и със зехтин вместо майонеза (ако се бърка по-дълго, част от картофите се смачкват и се превръщат в приятно подобие на майонеза), който беше предназначен за новогодишната трапеза под формата на венец или елхички и звездички. Но това не ми беше достатъчно – исках да заменя и щедрото количество зехтин с по-здравословна алтернатива. Тогава реших да ползвам за майонеза вече изпитаният слънчогледов сос без олио, като употребя течността от консервата грах (наложи се да добавя и малко от саламурата на краставичките, за да станат 150 г). Въпреки че се получава малко по-рядък от стандарта за майонеза, сосът е идеален на гъстота, когато започне да се разбърква с нарязаните на кубчета зеленчуци. И последно уточнение – някой ще рече: „Що щат царевица и лимонов сок в руската салата?“ Ами така ми е по-вкусно – обичам да ми е по-киселко, а царевицата идеално имитира жълтъците на сварените яйца в салатата. Количествата и съотношението на продуктите е по желание – на око, на цвят и на вкус; ето колко използвах аз:


10 средни картофа (1 кг)
10-ина кисели краставички (300 г)
4-5 моркова (300 г)
1½ ч.ч. (220 г) грах от консерва
1½ ч.ч. (220 г) царевица
лимонов сок на вкус
2-3 ч.л. сол (на вкус)

100 г белен суров слънчоглед
110 г аквафаба от граха
40 г саламура от краставичките
100 г сок от лимон (включително и пулпът)
½ ч.л. сол
1 ч.л. горчица


Картофите се сваряват и се обелват. Морковите също се сваряват, но да не омекват много (за 7-8 мин., ако са по-тънки – за по-кратко). Картофите и морковите се нарязват на дребни кубчета, посоляват се и се разбъркват леко. Краставичките също се нарязват на дребни кубчета и заедно с граха и царевицата се добавят към картофите. Сипва се лимоновият сок и всичко се разбърква. Количеството на солта и лимона е на вкус, но трябва да се внимава, защото краставичките са кисели и солени, царевицата и грахът също са солени. С количествата и съотношението на другите продукти също може да се варира – зависи от вкуса на всеки.
Слънчогледът се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива добре и всички продукти за майонезата се блендират заедно до гладка пухкава смес. Добавя се към зеленчуците и се разбърква добре.






Салатата е феноменална! Особено като престои малко, за да се овкусят добре всички зеленчуци. Трябват върховни усилия на волята, за да се спре човек навреме, преди неусетно да е погълнал огромно количество…




И на вид, и на вкус е идеална имитация на класическата руска салата. А е в пъти по-лека и здравословна от нея. Толкова съм доволна от резултата! Душата ми ликува, небцето ми пирува! И не ме питайте колко изядох направо от купата с голямата вилица, докато пишех рецептата! 😊








4 коментара:

  1. Миме,
    Прекрасна руска салата.Аз правя майонеза с водата от бобови култури, с брашно от нахут или брашно от соя.Става хубава руска салата с тези майонези.Понякога правя орехова или бадемова майонеза и също става вкусна салата.Добавям зеленчуци от туршия за по - кисел вкус.Не само краставички, а понякога и гулия, морков, пиперки и карфиол.Те също внясат една нотка киселина в руската салата.
    Прекрасна е и твоята.Изглежда превъзходно !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Ели!
      Нямам голям опит с растителните майонези, правила съм само с водата от боб, но става и от грах (идеално се оползотворява цялата консерва). Сега търсенията ми са в посока да експериментирам варианти без никаква екстрахирана мазнина - ще се възползвам от идеята ти за орехи. Допадна ми и другата идея - за зеленчуци от туршията. Като слагам царевица, защо пък да не сложа и малко карфиол например? ;)
      Спорна седмица!

      Изтриване
  2. Майонезата ми стана течна. Спазвах всички пропорции.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята също не беше много гъста (вижте началото на публикацията), по-скоро беше като сос - такава беше целта ми, защото по-лесно се разбъркват всички съставки. Съжалявам много, ако не се е получила според очакванията Ви! Следващия път (ако изобщо има такъв) пробвайте с по-малко течност. Може да има значение и с какъв уред се приготвя (аз ползвах блендера с чаша)...

      Изтриване