16 април 2024

Салата от краставици с див чесън




Освен с други диворастящи зелении и с домати дивият чесън се комбинира чудесно и с краставици – те много обичат характерния му аромат (както и на култивирания му събрат, разбира се). Към тях добре се вписва и пресният лук (а защо не отново див?), а ако има и малко миналогодишен магданоз в градината, нещата отиват на разкош. Относно овкусителите на салатата – от известно време започнах да заменям оцета (макар и домашен ябълков) с лимонов сок, а зехтина (който дори бях започнала да пропускам в повечето салати) – с масло от бял трън; всичко това – уж за по-добра грижа за черния дроб, но като се поразрових повече тези дни, се оказа, че полезната съставка силимарин се съдържа в кюспето, не в маслото…
Всички съставки естествено са на око и на вкус, но за две порции са достатъчни:


1 краставица
стиска див чесън (20-ина листа)
букетче магданоз
1 стрък пресен лук
сок от ½ лимон (на вкус)
струйка масло от бял трън
сол
няколко маслини


Краставицата се нарязва на полукръгчета, дивият чесън – на лентички, магданозът и пресният лук – на ситно. Всичко се слага в купа, овкусява се с малко сол, лимонов сок и масло от бял трън (или всякакво друго олио по желание) и се разбърква. Отгоре се слагат маслинки и салатата е готова за сервиране.




Салатата е съвсем простичка, но изключително свежа и приятна, пълна с полезни съставки – пролетен разкош в чиния. Хрупкавата и сочна краставичка чудесно се допълва от пресните зелении, които я обогатяват и ароматизират прекрасно.








2 коментара:

  1. Имаме в градината левурда Миме.Тази година запазих за първи път във фризера.Ще видим дали ще е вкусна така.Любима е левурдата у дома.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, браво на вас, Ели - левурда в градината! И аз тази година за първи път сложих малко във фризера, дано не се изгуби ароматът както при сушенето - това го пробвах миналата година и отчитам опита като неуспешен, листата пожълтяха и от аромата им не остана нищо. За съжаление замразената ще трябва да се ползва при готвене (не вярвам да е апетитна необработена), но пак ще има някаква полза, мисля да я добавям накрая при изключен котлон. Хубав ден! :)

      Изтриване