13 септември 2024

Киноа с чушки и моркови (сурови)




Според сезона и наличните продукти успешните рецепти съвсем резонно претърпяват различни вариации. Тиквички все още има по пазара, но вече не ме привличат така, както в началото на лятото, а какво по-характерно за края му от лъскавите и месести червени чушки… И понеже гледам да ги хапваме повече в суров вид, те са идеални за настоящата технология на приготвяне, необходимо е само да се нарежат на много тънки ивички, за да се впишат по-добре в крайния резултат. Всичко останало си е същото – морковът е настърган на едро и заедно с чушката се добавя към горещата киноа, което е напълно достатъчно, за да омекнат съвсем лекичко зеленчуците, без да претърпяват допълнителна термична обработка. Няма нужда и от никаква екстрахирана мазнина, за да бъде ястието забележително вкусно.
Мерителната чаша е 240 мл.


1 ч.ч. (180 г) киноа
1 червена чушка
2 малки моркова
2 скилидки чесън
няколко стръка кориандър (може и замразен)
1 ч.л. сол


Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Преди варенето се измива много добре.
1 ч.ч. вода се слага да заври. Добавят се киноата, наситненият чесън и солта и се вари около 15 мин. на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Малко преди да е готова киноата, се добавя наситненият кориандър.
През това време чушката се нарязва на много тънки ивички, а морковът се настъргва на едрото ренде. Тенджерата с киноата се сваля от котлона, прибавят се зеленчуците и всичко се разбърква добре.




Бързо, лесно, цветно и вкусно – това е съдържанието на чинията. И забележително свежо, защото е сготвено максимално щадящо – чушката и морковите са съвсем малко омекнали и хрускат лекичко изключително приятно.








Няма коментари:

Публикуване на коментар