28 март 2025

Пълнозърнест жасминов ориз (с кокосово масло)




Номер две в личната ми класация на видовете ориз, но на една миниатюрна стъпчица под върха (където е царят басмати) е жасминовият. Тайландското чедо е също толкова вкусно и ароматно, също с толкова нежни зрънца колкото и хималайския си братовчед. И въпреки че в редки случаи прибягвам и до белия жасмин, горещите ми предпочитания са за пълнозърнестия вариант. И както винаги, предварително го накисвам във вода. Тогава необходимото съотношение с водата става 1:1½, т.е. 1 чаша сух ориз се накисва и после се вари в 1½ чаша вода. Така оризът става великолепен – добре сварен и всяко зрънце си стои отделно. Не пропускам и двете тънкости: когато се дръпне от котлона, оризът се разбърква леко с вилица, за да стане пръхкав, след което се оставя да се задуши за няколко минути, преди да се сервира.


1 ч.ч. (180 г) пълнозърнест жасминов ориз
1½ ч.ч. (360 г) вода
1 ч.л. сол
(бучица кокосово масло)


Оризът се накисва в студена вода от предния ден, като междувременно водата се сменя 1-2 пъти. На другия ден се измива добре и се изсипва във врящата вода, в която е добавена и солта. Похлупва се и след като заври, котлонът се намалява. Оставя се да ври на тих огън, докато поеме водата (отнема около 30 минути). Тогава тенджерата се дръпва от котлона, оризът се разбърква нежно с вилица и се оставя да се задуши за няколко минути, преди да се сервира.




Оризът е просто прелестен – изключително нежен, вкусен и ароматен. Чудесен е да се хапва и самостоятелно (тогава преди разбъркването може да се добави и бучица кокосово масло), но обикновено се ползва за гарнитура на различни видове тайландско къри, с което допълва богатата палитра от божествени вкусове и аромати.








Няма коментари:

Публикуване на коментар