04 януари 2019

Тиква с мед, орехи и канела




Тиквата е царицата на есенно-зимните десерти – с прелестен цвят, добри вкусови качества и завидни лечебни свойства, затова е на почит на трапезата ни. Хубава е и пълнена, и на кремче, и в тиквеник или кексчета, но най-често си я хапваме просто сварена и после поръсена с мед, орехи и канела. Рецептата е много сложна, трудна за приготвяне и за измерване на продуктите са нужни аптекарски везни… 😉 Е, шегичка де! 😄 Единствената тънкост е подслаждането – тиквата се полива с мед след сваряването, за да не се унищожават полезните му свойства с термична обработка. А, и още нещо – първо се поръсват орехите, за да залепнат по меда, и после канелата (в обратния ред орехите се задържат трудно и изпадат настрани).


няколко резена тиква
мед на вкус
смлени орехи
канела


Тиквата се обелва и се нарязва на парчета – толкова, колкото да се запълни съдът, в който ще се вари (аз ползвам голям тиган с капак – по-удобно е от дълбока тенджера). На дъното на тигана се налива малко водичка и тиквата се вари на слаб огън до омекване. Когато е готова, ако е останала вода, капакът се маха, докато се изпари излишното. Тиквата трябва да остане съвсем суха, даже ако е по-сладка, леко се карамелизира по дъното. Мммм…
Парчетата тиква се нареждат в чиния и тогава се поливат със струйка мед на вкус. Отгоре се поръсва със смлени (но не прекалено ситно) орехи и канела. И това е всичко!




Бърз, вкусен, лек и полезен десерт! И красив – това оранжево просто грее в чинията! Тиквата е вкусна и още топла, и охладена на другия ден.




Хубава е и само с канела – това е идеалната подправка за нея, но с орехи нещата минават в по-горна класа. Това е един от малкото десерти, от които на човек му става приятно и леко на стомаха, след като вече е хапнал добре преди това…










02 януари 2019

Банички от лаваш със зеле и ориз (сармички с лаваш)




Когато няколко дена след Бъдни вечер в хладилника се подмятат разни съдинки с остатъци от празничните сарми, а в шкафа „отлежава“ един неизползван пакет с лаваш, на човек му идват интересни идеи… Плънката за сармите се доварява до омекване на ориза, крайчетата на зелевите листа с жилката се нарязват на ситно и се задушават в малко мазнина, а корите лаваш се нарязват на ивици. И започва навиване… на банички! Ако на някого му харесва – може и сармички да бъдат! Името не е от голямо значение, важното е, че се получава нещо интересно и красиво на вид и много добро на вкус. Изкусително хрупкави кори с богата плънка… Оказва се, че лавашът е много благодатна почва за всякакви импровизации...
Количествата на продуктите са според остатъците, с които разполагаме. От това ще зависи и броят на получените банички.


оризова плънка (с гъби и моркови)
крайчетата на зелевите листа с жилката
струйка зехтин за готвене
червен пипер за цвят
1 дафинов лист
кори лаваш
шарлан за намазване


Оризовата плънка се доварява в малко водичка до омекване (да се внимава с количеството на водата, за да не се разкашка прекалено оризът, макар че в случая няма да е фатално).
Зелевите крайчета се нарязват на тънко и се запържват за няколко минути в зехтина. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се налива малко зелева чорба и / или вода (за да не стане много солено). Слага се и дафиновият лист и зелето се задушава до леко омекване.
Корите лаваш се нарязват на ленти с широчина 8 см (може и с друг размер естествено, но за мен това е оптималният вариант) и се намазват лекичко с шарлан. В единия край на всяка ивица се слага по 1 лъжица от зелето и ориза и започва да се загъва и навива, като се оформят триъгълни банички.




За да станат баничките с тази форма, най-важно е първото прегъване – ръбът на прегънатата част трябва да е перпендикулярен на дължината на кората. Оттам нататък завиването си върви само, просто трябва да се следва посоката на лентата… Добре е плънката да е повече, за не останат баничките полупразни, така че ако се опитва за изпадне, се набутва навътре с пръсти.




Така оформените триъгълничета се намазват и отгоре с шарлан и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна на долен и горен реотан около 10-12 мин., докато станат хрупкави – това много лесно се проверява с почукване с пръст.




За да останат така очарователно хрупкави, не се напръскват с вода и не се завиват с кърпа, както се прави обичайно с баниците.




Колкото и странна да е плънката за някого, баничките са наистина много вкусни. И засищащи. А хрупкавите кори лаваш са божествени! Така че тези импровизирани сармички с лаваш са идеални като основно ястие за обяд или вечеря и с малко хубава натурална туршийка и чаша домашно червено винце нещата стават съвършени…










29 декември 2018

Новогодишни късмето-подаръчета и късмето-задачки



Няма как новогодишната нощ да мине без късмети – без значение дали ще бъдат в баницата, под формата на малки картички или в друг вариант. За настъпващата година трябва да бъдат отправени най-хубавите пожелания, защото всеки очаква с надежда в сърцето те да се сбъднат. Но за да се разведри атмосферата и да се повдигне настроението на празнуващите, обичайните благопожелания може да се заменят с остроумни и с чувство за хумор такива.
В последните години нетът се напълни с новогодишни пожелания – едно от друго по-интересни и оригинални. Обикновено са в рима и по правило обещават на притежателя си най-вече някаква материална придобивка. Тези късметчета пожелания са остроумно съчинени и са достатъчни и просто написани или разпечатани на листче. Ако обаче обещаната печалба „се илюстрира“ с някакво дребно предметче, смехът до сълзи е гарантиран. Така хем е много весело и забавно, хем се получава 2 в 1 ефект – към късметчето има и закачливо подаръче. Ето пример за 12 такива късметчета и подходящи подаръчета към тях (идеята съм заимствала от една сръчна вещица):




Белачка за зеленчуци:
ЯСТИЯ ВКУСНИ С ЛЮБОВ ЩЕ ДЕКОРИРАШ
И АПЕТИТА НА ОКОЛНИТЕ ЩЕ ПРОВОКИРАШ!

Лак за нокти:
СЕРИОЗЕН КУРС ТИ ПРЕДСТОИ
С ПИЕНЕ И ТАНЦИ ДО ЗОРИ.
ЗА ТЯХ ТИ СЕ ПОДГОТВИ!

Календарче (с провокативна картинка):
ГОДИНАТА ЗАПОЧВА ВЕЧЕ –
ЩЕ СТИГНЕШ В НЕЯ НАДАЛЕЧЕ!

Запалка:
ЛЮБОВ СЪРЦЕТО ТИ ЩЕ ГРЕЕ,
КОГАТО ЗИМА ПРЕСПИ ВЪН ЗАВЕЕ!

Сантиметър:
С ФИТНЕС СЕ ЗАХВАЩАШ ЗДРАВО
И ЩЕ ПРИДОБИЕШ СТРОЙНО ТЯЛО!

Детско портмоне:
КОЛКОТО ЗВЕЗДИЧКИ НА НЕБЕТО,
ТОЛКОВА ПАРИЧКИ В ПОРТМОНЕТО!

Малка чашка:
ЩЕ СЕ СБЪДНЕ ТВОЯТА МАНИЯ
ДА СИ ДУШАТА НА ЦЯЛАТА КОМПАНИЯ,
НО ЕДНО ПОМНИ –
ВСЕ ПАК ЧАШКИТЕ МЕРИ!

Детска количка:
ЧАКА ТЕ ЩАСТИЕ НА ЧЕТИРИ КОЛЕЛА –
ДОГОДИНА ЩЕ ИМАШ НОВА КОЛА!

Балон:
ЩЕ ИЗПЪКНЕШ С КАЧЕСТВА ПРЕД ДРУГИТЕ
И СЕ ИЗДИГАШ – ТВОИ СА ЗАСЛУГИТЕ!

Карти „Черен Петър“:
ОТ РАБОТА ГЛАВАТА ВЕЧЕ ТЕ БОЛИ,
ОТПУСНИ СЕ, ОТДАЙ СЕ НА ЗАБАВНИТЕ ИГРИ!

Презерватив:
ЗАБРАВИЛ ВСЯКАКЪВ КОМПЛЕКС,
ЩЕ МИСЛИШ ТИ САМО ЗА СЕКС.

Детска свирка:
ЩЕ СЕ РЕДЯТ КУПОН ПОДИР КУПОН,
ОЧАКВА СЕ ОТ ТЕБ ДА ДАВАШ ТОН.

Естествено могат да се подготвят и други късметчета, както и подаръчетата към тях да са различни, всичко е въпрос на личен избор и чувство за хумор. Но е много забавно, ако лакът за нокти се падне на мъж, чашката на трезвеник или „Черният Петър“ – на сериозен и улегнал човек…
Как празнуващите ще се сдобият с тези късмето-подаръчета, е въпрос на настроение и фантазия – могат да бъдат разиграни в томбола, да бъдат раздадени от Снежанка или да бъдат сложени в чувала на Дядо Мраз (не, няма грешка – Дядо Коледа носи подаръците на Коледа, а Дядо Мраз – на Нова година) и всеки да си вади каквото напипа… Важното е да е весело и всички да се забавляват до изнемога!




Някои късметчета пък са в повелителна форма – за да се изпълни пожеланието, този, който си го е изтеглил, трябва да извърши някакво действие. Как звучи например призивът на връх Нова година да правиш лицеви опори или пък да изхвърлиш обувката си през вратата или прозореца… А още по-смешно и забавно е изпълнението на задачката – тогава цялата компания се залива от смях, докато „клетникът“ се старае „да заработи“ късмета си… Определено тези задачки-закачки допринасят много за доброто настроение в празничната нощ! А още подобни може да се намерят в кулата на вече споменатата вещица








Новогодишни късметчета




Всеки знае, че мястото на късметите за Новата година е в баницата. Но за да бъде още по-весела новогодишната нощ и още по-богата на хубави пожелания за следващите 365 дни, късметчетата може да се направят и под формата на миниатюрни картички. И когато те са в закачливи рими, веселбата е още по-голяма. А ако всичко това е част от някоя забавна игра, гарантирано коремът ще ви боли от смях!




Картичките естествено могат да се купят и от магазина, но е много по-приятно, когато човек сам си ги изработи. А за такива като мен, които не могат да рисуват и да стихоплетстват, нетът е пълен с шаблони с всевъзможни коледни и новогодишни мотиви и с римувани късмети… Остава само избраните картинки да се разпечатат, изрежат и оцветят, а вътре да се напишат (или залепят напечатани) и закачливите късметчета пожелания…




Независимо къде и с кого ще празнувате в новогодишната нощ, тези късметчета са идеални; все пак трябва да се предвидят толкова бройки, колкото са хората в компанията. Ако са много, текстовете могат и да се повтарят – важното е всеки да получи късметче, за да е успешна и пълна с благодат Новата година!








28 декември 2018

Коледен венец от картофена салата с моркови, кисели краставички и царевица




Тази салата е вариация на любимата някога руска салата, но без грах и естествено без колбас, яйца и майонеза. За сметка на това пък с компенсация – от царевица. Не по-малко вкусна е от традиционната руска салата, а ако се оформи на кръг, покрит със стръкчета копър и с няколко маслинки и кръгчета от морков отгоре, се получава прекрасен коледен венец с добър принос за веселото настроение на сътрапезниците. Този ефектен венец, идеята за който ми дойде от една прекрасна елхичка, може да намери място не само в коледното, но и в новогодишното меню. Така празничната трапеза се сдобива с чудесна украса, при това ядлива…


10 средни картофа (1 кг)
8 кисели краставички
4-5 моркова
1 ч.ч. царевица
зехтин
оцет или лимонов сок
сол на вкус

1 връзка копър
10-ина маслини
1 морков (тънък)


Картофите се сваряват и се обелват. Морковите също се сваряват, но да не омекват много. Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета. Добавя се царевицата, посолява се и се овкусява със зехтин и оцет (още по-добре с лимонов сок). Количеството на солта и оцета (лимона) е на вкус, но трябва да се внимава, защото краставичките са кисели и солени, царевицата също е солена. С количествата и съотношението на другите продукти също може да се варира – зависи от големината им и от вкуса на хапващите.
Салатата се разбърква добре; ако се бърка по-дълго, част от картофите се смачкват и се превръщат в приятно подобие на сосче, все едно е добавена и майонеза…






Салатата може да се поднесе и само така, но може и да се оформи на венец в подходяща чиния. В него се набождат плътно стръкчета копър, които да имитират елхови клонки, а отгоре се поставят маслинки и кръгчета от морков (може и суров) – те са „топките“ за украса на венеца.








Когато венецът се сервира на коледната (или новогодишната) трапеза, тя просто грейва; получава се чудесен празничен ефект – салатата е не само много вкусна, но и поднесена оригинално…