18 април 2019

Постни козуначени кифлички с различни плънки




Кифличките са поредното попълнение в богатия асортимент от изделия, които могат да бъдат приготвени от козуначено тесто. А то е вече многократно изпитано и не се нуждае от никакви промени или подобрения. Затова търсенията ми са насочени към вида на печивата – козунаци с различна форма и плънка (плитка или венец; със стафиди, шоколад и портокалови корички, марципан и шоколадови капки или локум), рула с мармалад (усуканото е фантастично!), бухтички (с конфитюр от сини сливи или боровинково сладко)… Всички те стават чудесни, но на мен не ми е интересно всяка година да правя едни и същи неща. Така се появиха и настоящите кифлички… Те са лесни и приятни за приготвяне, удобни за хапване, а с плънките човек може да се развихри и лесно да получи различни видове; аз заложих на три пълнежа – локум и орехи, мармалад (смес от ябълков и шипков) и шоколадови капки. От долната доза тесто излизат 24 броя.


¼ кубче (10-11 г) прясна мая
200 мл (½ консерва) кокосово мляко
100 г кафява захар
50 мл (40 г) зехтин + още 2-3 с.л. за намазване на тестото
400-450 г брашно
1 шушулка ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. ром
3 вида плънка:
- локум и смлени орехи
- смес от ябълков (на калъп) и шипков мармалад плюс малко ром
- шоколадови капки


Маята се размива с ½ ч.л. захар в 2-3 с.л. хладка вода, поръсва се с ½ с.л. брашно, разбърква се добре и се оставя да шупне. Кокосовото мляко се загрява и се добавя захарта, за да се разтопи. Ванилията се разполовява, семенцата се остъргват и заедно с шушулката се слагат в млякото, докато се изчаква маята. Преди млякото да се излее в брашното, шушулката се изважда.
Брашното се пресява и се оформя на кладенче, в което се изливат млякото със захарта, зехтинът, маята, лимоновата кора и ромът. Омесва се тесто, което да не лепне по ръцете, като се добавя по малко от останалото брашно. Тестото се меси малко и после се удря в плота 100 пъти – 2 пъти по 50 с малко месене между двете части. По този начин тестото се изглажда идеално и се образуват така желаните мехурчета и без безкрайно месене. Оформя се на топка, намазва се със зехтин, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса около 1 час на топло (във фурната на 50 градуса).

Без да се премесва, втасалото тесто се разделя на 2 части, всяка от които се разточва на кръгла кора, дебела около ½ см. Кората се нарязва на 12 триъгълника и основата на всеки от тях се резва малко в средата.




Това е една тънкост, с която се цели при навиването ъгълчетата да се изтеглят по-встрани и кифличките да станат по-красиви и добре оформени.




В края на всеки триъгълник се поставя от избраната плънка и се навиват към средата.




Получените кифлички се огъват леко и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.




Оставят се да втасат на топло около час (отново във фурната). Когато са увеличили значително обема си, фурната се включва (кифличките си остават вътре) на 160 градуса на долен реотан и вентилатор и се пекат 14-15 мин. – до златисто. Аз разделям кифличките в 2 тави и ги пека отделно. За втората тава (фурната е вече загрята) времето за печене може да е малко по-кратко.




Готовите кифлички се оставят да изстинат, въпреки че могат да се подхванат и още топли – при тях няма нужда да се чака пълното им охлаждане, защото няма да се режат като големите козунаци или рула.






Всички кифлички (независимо дали са с локум, мармалад или шоколад) стават чудесни – мекички и пухкави отвътре и с хрупкава коричка отвън.




На мен най са ми на сърце – или на небце 😉 – тези с мармалад заради по-сочната плънка, но не се отказвам и от останалите… И така, в желанието си да опита всички видове, човек не усеща как бройката им намалява безвъзвратно…










7 коментара:

  1. Мария,
    чудесни постни кифлички.Страхотно предложение за Великия пост и то с различна плънка.Скоро правих постна торта с орехи, но и тези кифлички ми допаднаха както и онази баница с плънка от слънчогледово семе под формата на сирене.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Елена!
      Да, кифличките са много симпатични... Щастлива съм, че и баницата се е харесала.
      Хубави празници! :)

      Изтриване
  2. Миме, поздравления за прекрасните рецепти, а тези кифлички са супер!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет. Какво кокосово пряко ползвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Предполагам питате за кокосовото мляко. ;) Ползвам от консерва - каквото имам в момента. Най-общо млеката в консерва са 2 вида - по-редки и по-гъсти/твърди (с по-висок процент мазнина и/или кокосово съдържание, срещат се и под името "кокосова сметана"). За случая, изобщо за всички теста, по-подходящ е първият вид, няма нужда млякото да е прекалено гъсто или мазно.
      Надявам се, че съм била полезна. :)

      Изтриване
  4. Да, за млякото. :) Благодаря. Запретвам ръкави.

    ОтговорИзтриване