12 януари 2020

Сладки картофи и карфиол на фурна




Сладките картофи отдавна вече са ми в графа „Любими“. Много ми допадат и на вкус, и на цвят, и като текстура. Идеални са в какви ли не варианти – печени, пълнени, в къри, че дори и за шоколадов крем за торта! И много често ме спасяват, когато трябва да приготвя нещо набързичко – просто нарязвам един картоф на пръчици, поръсвам с малко къри и сух чесън и мятам във фурната. Ако пък е сезонът на карфиола – няколко розички също имат запазено място в тавата. Напоследък този прекрасен кичест зеленчук намира доста приложения в кухнята ни…
За 2-3 порции са необходими:


1 сладък картоф
няколко розички карфиол
къри
сух чесън
1 ч.л. сол (на вкус)
бучица кокосово масло (колкото лешник)


В затоплена незалепваща тава (мушка се във фурната за кратко, докато тя загрява) се слага малко кокосово масло, за да се разтопи. Картофът се обелва и се нарязва на пръчици, карфиолът се накъсва на дребни розички и всичко се слага в тавата. Поръсва се с къри, сух чесън и сол на вкус и се разбърква. Зеленчуците се пекат 20-ина мин. на 200 градуса на горен и долен реотан – до омекване на картофите.




Ястието е съвсем простичко, приготвя се много лесно и бързо, а се отплаща с разкошен вкус и аромат. Подхожда му салата според сезона, особено домашна туршийка, но най-добре го допълва един неустоим сос – сладко-кисело-лют на основата на сусамов тахан. Просто не мога да си представя едното без другото – сякаш са сиамски близнаци!








2 коментара:

  1. Страхотни са зеленчуците Мария.Много вкусни се получават, правила съм подобни.Но ми се иска да опитам и тази твоя комбинация.Страхотна гарнитура.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Ели! Много са вкусни, вярно е. И както обичам да казвам: за някои - гарнитура, за други - основно! ;)

      Изтриване