19 август 2020

Лятна паста – пълнозърнести фузили с чушки и домати




Много отдавна се каня да сготвя пастата така – да я варя направо в соса, а не предварително във вода. От доста време знам, че по този начин ставала още по-вкусна, и беше крайно време да го изпробвам лично. И съвсем очаквано се оказа напълно вярно! А какъв беше сосът ли? Той вероятно е много далеч от италианските стандарти за приготвяне на паста (които аз за съжаление не познавам в детайли) – това е по-скоро нашенската лятна манджа от чушки и домати. Но крайният резултат е толкова добър, че нищо друго няма значение. А когато всичко е прилично подлютено, нещата стават съвършени...
Освен че е божествено вкусна, пастата се приготвя изключително лесно и бързо, защото всичко се готви в една тенджера. Целта ми беше да направя само две порции, но се получиха като за много гладни – порядъчно големки:


1 глава лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
2 люти чушки
3 средни домата
2 ч.л. сол
пресен босилек
125 г пълнозърнести фузили
струйка студенопресован зехтин


Лукът се нарязва на полумесеци, чушките – на лентички, чесънът, лютите чушки и босилекът – на ситно. Доматите се обелват и се нарязват небрежно.
Лукът се запича на слаб огън в суха тенджера, докато стане златист и замирише приятно. Добавят се чушките (сладките и лютите) и чесънът и се разбърква още малко. Налива се водичка (не много, ако се наложи може да се добави още по-късно) и се добавят доматите, солта и босилекът. Като заври, се слагат фузилите, котлонът се намалява и ястието се готви до готовност на пастата. Ако е необходимо, може да се долее още малко вода – важното е фузилите да имат достатъчно течност, за да се сварят. Накрая (при изключен котлон) се добавя струйка студенопресован зехтин. Готовото ястие се сипва в чинии и се украсява с листенца босилек. Може да се поръси и с хранителна мая, но аз в момента не разполагах с такава.






Пастата е божествено вкусна – изключително ароматна, цветна и апетитна. А леко люта е просто невероятна! И наистина самото тесто е много по-хубаво, когато не е предварително варено във вода, а сготвено направо при зеленчуците. Естествено вместо фузили могат да се ползват всякакви други видове, но заради формата си (с много улейчета) спиралките задържат по себе си повече от соса и така стават по-сочни и апетитни.








2 коментара:

  1. Имам една безглутенова паста Миме и ще я направя точно по този начин.Чудесно лятно предложение.Допадна ми, но може да добавя и тиквичка.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тиквичката също е добра идея, Ели, слагала съм я, но в друга комбинация. Важното е пастата да се вари направо при зеленчуците (в соса) - занапред само така ще я готвя, независимо от останалите продукти.
      Приятни почивни дни! :)

      Изтриване