26 октомври 2018

Пюре от броколи




Свикнали сме да хапваме броколите нарязани на розички и обикновено в комбинация с други зеленчуци или зърнени храни, но съвсем случайно открих, че има и друг приятен начин да им се насладим. Докато се чудех как по-интересно да поднеса вече задушените с различни подправки розички, ми хрумна… да ги пюрирам! И така, след като в играта се включи и пасаторът, се получи нещо по-различно на външен вид, но пак толкова свежо и апетитно.


1 глава броколи (500 г)
4-5 скилидки чесън
2-3 стръка пресен джоджен
5-6 клонки мащерка
няколко листа босилек
1 ч.л. сол (на вкус)
1 ч.л. самардала
(струйка ароматен зехтин)


Главата броколи се нарязва на розички, кочанът се обелва и също се нарязва на парчета. Всичко се слага в тенджера заедно с чесъна, джоджена и мащерката и на дъното се налива малко водичка. Посолява се и се задушава на слаб огън около 10-ина минути – докато броколите леко омекнат, но преди да са променили цвета си. Тенджерата се дърпа от котлона, добавят се босилекът и самардалата и всичко се пасира до гладка смес. Накрая се добавя малко зехтин (което съвсем не е задължително).




Съвсем изненадващо за мен, се получи превъзходно пюре! Надмина всичките ми очаквания! Много приятно на вкус, аромат и текстура. За овкусяването му може да се ползва или само сол, или само самардала, но трябва да се внимава с количеството им – самардалата съдържа порядъчно количество сол. А нея я слагам накрая, защото съм забелязала, че по време на готвенето губи аромата си.
Пюрето се връзва чудесно с картофи – на салата, пюре или печени, с ориз и какво ли още не… И е идеален начин за оползотворяване на някоя залежала в хладилника глава броколи…








25 октомври 2018

Пица "Лятна вегана" с домати, патладжани и лук




В летните варианти на пица често ползвам тиквички. Но не по-малко подходящи са и патладжаните. Те също се комбинират добре с домати, а карамелизираният червен лук е задължителен във всички пици, които правя – толкова ми харесва вкусът и ароматът, който придава на печивото.
За 2 големи пици (30 см) са нужни:


1/8 кубче прясна мая
½ ч.л. захар
200 мл топла вода
350-360 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин за готвене

7-8 с.л. доматен сос
1-2 патладжана
2 глави червен лук
струйка зехтин за готвене
1 ч.л. сол
1-2 домата
сух риган
2-3 ч.л. хранителна мая за поръсване


Патладжаните се нарязват на кръгчета и се запичат за по няколко минути от двете страни на тиган или на скара. Посоляват се леко и се намазват с мъничко зехтин.
Лукът се нарязва на шайби, които се разделят на отделните пръстенчета, или на полумесеци. Задушава се на слаб огън в малко вода и зехтин с 1 ч.л. сол за 7-8 мин. – докато омекне, но не прекалено. Ако е останала течност, тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишното.
Доматите се срязват на две и се нарязват на филийки.

Маята се разбърква на кашица със захарта, малко топла водичка и 1 лъжица брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се разбърква. Оформя се на кладенче, в което се сипват шупналата мая, водата и зехтинът и се омесва тесто, докато стане на гладка топка и спре да лепне по ръцете. Разделя се на две топки, които се овалват в брашно, покриват се с фолио и се оставят да си починат за 20 мин. Ако се оставят за по-дълго време, тестото се отпуска прекалено много (т.е. втасва) и после се работи трудно с него.

Всяка топка тесто се изтънява до кора с големината на тавата (30 см) с леко натискане с длани и завъртане върху набрашнен плот. Ако е нужно, ръцете се набрашняват допълнително. Целта е да се получи кора с равномерна дебелина. Много по-лесно това се постига с точилка, но тогава тестото се смачква и крайният резултат не е толкова добър – това е съвет на специалисти пицари; и наистина тестото, оформено само с длани, без точилка, става по-хубаво и пухкаво след изпичането.
Така оформените тестени кори се прехвърлят в тавите (с дупки за по-добро изпичане отдолу) и се намазват с предварително приготвен доматен сос (добре се получава и без сос, само доматите са достатъчни). Отгоре се подреждат доматите, лукът и патладжаните. Поръсва се със стрит риган и пиците се пекат 8-10 мин. на максимално загрята фурна (250 градуса) с вентилатор – докато тестото по края се зачерви приятно. При сервиране може да се поръсят с малко хранителна мая – заместител на пармезана.






Пицата е чудесна – вкусна и цветна. Тестото е тънко и пухкаво, идеално изпечено. Лукът придава уникален аромат, а патладжаните са много добро попадение.








23 октомври 2018

Постен сладкиш с мед и круши




Обичам всякакви плодове и си ги хапвам с огромно удоволствие ежедневно – според сезона им. Крушите не правят изключение – те са прекрасен плод и ги обожавам за закуска. Но когато са сочни и поне леко хрупкави. Когато презреят обаче, стават меки и сипкави и вече не са ми приятни за ядене. И тогава на помощ идва една простичка рецепта за сладкиш с мед на „Бон апети“, която в оригинал (както я показаха в предаването) май няма да ми допадне съвсем – без никакъв крем или сироп за моя вкус ще е прекалено суха (в тестото няма никаква мазнина дори). Затова реших да комбинирам в едно двете – сухия сладкиш и сипкавите круши – и определено полученият резултат вече заслужава внимание. Блатът поема от влагата на крушите, а това, че те са сипкави, във вътрешността на сладкиша дори е предимство – получава се един прекрасен кремест слой.


350 г брашно
1 ванилия
1 ч.л. канела
200 г орехи
1 ч.л. портокалови корички
80 г мед
160 г кафява захар
300 мл вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. ябълков оцет
3 капки портокалова есенция
4-5 круши (презрели, меки и сипкави)


Брашното се пресява, добавят се ванилията и канелата, разбърква се и се оформя кладенче.
Орехите и портокаловите корички се смилат в блендер и част от тях се заделят за поръсване.
Медът, захарта и водата се слагат в малка тенджерка на слаб огън, докато захарта се разтвори, и се оставят да се охладят леко.
Крушите се почистват от семките и се нарязват на четвъртинки.
Содата се угасява в оцета и заедно с орехите и портокаловата есенция се добавя към медената смес, като се разбърква добре.
Течните съставки се наливат в брашното и се разбърква, докато сместа се хомогенизира.
Половината тесто се излива в застлана с хартия за печене тортена форма с диаметър 26 см. Отгоре плътно се подреждат крушите и се покриват с останалото тесто. Заравнява се и се поръсва със заделените орехи. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна на долен реотан с вентилатор около 20 минути.
След като изстине, сладкишът се нарязва и се поднася поръсен със струйка мед.






Сладкишът е много приятен и апетитен и ухае чудесно. Сипкавите круши са оползотворени прекрасно – превръщат се в сочна и креместа вътрешност и идеално допълват леко суховатия блат. Сладкишът има и още едно достойнство – в него няма никаква мазнина. Единственото ми угризение е, че медът претърпява термична обработка… Но следващия път ще го заменя с петмез или сироп от агаве например...








22 октомври 2018

Какаов крем от кестени и банани




За да отстраня единствения дрееебен недостатък на превъзходния крем от кестени и банани – няколко часа след приготвянето му малко потъмнява, – реших да добавя към останалите продукти и какао. И подобно на шоколадовия крем с лайм, който си е същински шоколадов мус, се получи отличен десерт! И така, няма нищо по-различно от предишния вариант, а крайният резултат отново е блестящ.


300 г кестени (сварени и обелени)
3 с.л. мед (на вкус)
1 с.л. ром
2 средни банана
2 с.л. какао


Всички продукти се пасират едновременно в чопър или блендер до гладка смес и кремът се разпределя в подходящи купички или чашки. Отгоре украсява с кокосови стърготини или нещо друго, което да контрастира на шоколадовия цвят.






Кремът е великолепен – хем шоколадов, хем много ароматен, хем нежен и пухкав… И е идеално решение за кестени, които се белят много трудно – дори и да не се обели вътрешната тъничка обвивка, тя се пасира идеално, а какаото маскира по-тъмния нюанс, който би придала на крема.







Крем от кестени и банани




Първият ми опит за крем от кестени преди няколко години беше с кокосово мляко, мед и ванилия. Резултатът не беше чак толкова лош, но не ме задоволи достатъчно – кремът можеше да е малко по-лек, по-сладък и по-ароматен, затова продължих с опитите. Тогава замених кокосовото мляко с банани и това се оказа блестящо попадение – бананите отстраниха всички недостатъци наведнъж! Вкусът и ароматът им се връзва чудесно с кестените и кремчето стана великолепно – много приятно, ароматно и сладичко (е, тук винаги може да се играе с количеството мед). Въпреки този отличен резултат обаче не исках да приключа с опитите с кокосово мляко и така се роди друг шедьовър (колко съм скромна само) – крем от кестени с кокосова сметана и лайм, а след него дойде и вариантът с какао, който си е същински шоколадов мус, ммм…
Но да се върнем на варианта с банани. За 4 купички са необходими:


300 г кестени (сварени и обелени)
3 с.л. мед (течен)
1 с.л. ром
2 средни банана


Всички продукти се пасират едновременно в чопър или блендер до гладка смес, която се разпределя в подходящи купички или чашки. Отгоре може да се поръси с нещо за украса – какао, кокосови стърготини или нещо друго.






Получава се фантастичен крем! И на вкус, и на аромат! Май е малко сладичък, но нали все пак е десерт! Всъщност всеки може да регулира (т.е. да намали) количеството на меда според предпочитанията си и според сладостта на бананите. Кремчето е прекрасно както току-що приготвено, така и на другия ден след престой в хладилника. Известно време след приготвянето му малко потъмнява, но това изобщо не се отразява на чудесния му вкус. А за да избегна този проблем с потъмняването, ми хрумна да добавя към продуктите и какао, но така се появи нов вид – какаов крем от кестени и банани