04 юни 2019

Студена напитка от бъз цвят




Освен сироп за по-нататъшна употреба от прелестните и ароматни цветове бъз може да се приготви и напитка за директна консумация. Принципът е същият, като на вече многократно изпитаните напитки от маточина, мента, глухарчета или маслодайни рози. Всички те стават прекрасни, но и напитката от бъз не им отстъпва по нищо. А съвсем спокойно уханните бели цветове могат да се комбинират и с няколко стръкчета маточина и мента…


10-ина цвята бъз
студена вода
мед на вкус
сокът на 1 лимон


Цветовете бъз се слагат в кана (без да се препълва и натъпква) заедно с няколко резенчета лимон и се заливат със студена вода. Намачкват се с дървена бъркалка и се оставят да престоят поне едно денонощие. През това време може да се разбъркат и намачкат още няколко пъти.




На другия ден цветовете се изстискват и получената течност се прецежда. Добавя се лимоновият сок и се подслажда с мед на вкус. Разрежда се с още вода – от 1-литрова кана с накиснат бъз накрая се получават 2 л готово питие. Напитката се съхранява в хладилника до момента на консумация.






Напитката е превъзходна – ароматна, освежаваща и не на последно място, полезна. Всеизвестно е, че бъзът е чудесна българска билка, така че това е един прекрасен начин да се възползваме от лечебните му свойства по много приятен начин.








Няма коментари:

Публикуване на коментар