03 декември 2021

Тайландско къри с карфиол




Далекоизточните гозби не присъстват особено често в менюто ни, но след като вече съм пристрастена към кърито със сладки картофи и патладжани, нямаше как да не пробвам и идеята с карфиол, на която попаднах в една група в социалните мрежи. Не знам дали тайландците ползват цветното зеле в своята кухня, но на мен комбинацията с къри паста, кокосово мляко и лайм много ми допадна. Ястието е разкошно, с богатство от вкусове и прекрасни аромати.


1 ч.л. с връх кокосово масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
парче джинджифил колкото орех
1 ч.л. кориандър
½ ч.л. кимион
1 люта чушка или ½ ч.л. лют пипер (по желание)
1 с.л. червена къри паста
400 г домати (може и от буркан)
1 консерва (400 мл) кокосово мляко
1 лайм – кора и сок
500 г карфиол
2 ч.л. сол (на вкус)
няколко стръка пресен кориандър (или замразен)


Всички продукти трябва да са приготвени предварително – обелени, нарязани или настъргани, защото готвенето и добавянето им един след друг става много бързо.
Лукът, чесънът, джинджифилът и лютата чушка се нарязват на ситно, доматите (ако са пресни) – на кубчета, карфиолът – на малки розички, кората на лайма се настъргва.
Кокосовото масло се загрява, слагат се лукът, чесънът и джинджифилът и се разбърква енергично за 10 секунди. Добавят се кориандърът, кимионът, лютата чушка и къри пастата и се разбърква (ако къри пастата е много люта, чушката може да се пропусне). Веднага след това се слагат доматите (моите бяха от буркан) и като се разбъркат с подправките, се добавят кокосовото мляко, кората от лайм и карфиолът. Посолява се на вкус и се оставя да къкри на слаб огън 10-ина минути до леко омекване на карфиола. Тенджерата се сваля от котлона и се добавя нарязаният кориандър (ако се ползва замразен, може да се сложи малко по-рано, в последните 2-3 минути на готвенето).
Кърито се сервира със сварен ориз, най-логично е да е жасминов или поне басмати, но става и с най-обикновен – аз в момента разполагах само с пълнозърнест кафяв. Всяка порция се овкусява и с малко сок от лайм, но по-практично е лаймът да се изстиска и сокът да се добави направо в тенджерата, след като съдържанието ѝ малко поизстине.






По желание накрая към вече готовото къри може да се прибави и 150-200 г сварен нахут. И по двата начина е много вкусно, зависи какво ястие целим – по-леко или по-засищащо.




Кърито е божествено!!! Много е трудно да се опише с думи симфонията от вкусове и аромати на човек, който не е опитвал подобно ястие. Всичко е на едно място – солено, кисело, сладко и люто, а уханният букет от джинджифил, лаймова кора, кокосово мляко и кориандър е просто омагьосващ и действа на разсъдъка и сетивата зашеметяващо и пристрастяващо. В следващия си живот искам да се преродя в Тайланд!








2 коментара:

  1. Интересно и нетрадиционно за българския вкус ястие.Хареса ми комбинацията от продукти, както и оформлението на ястието.С нахут според мен е по - добре.
    Поздравления за идеята и представянето !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, доста е екзотично, но е умопомрачително вкусно!!! С нахут става малко по-тежко и по-засищащо - това е единствената разлика, пак е толкова вкусно. За съжаление идеята не е моя, възползвах се от чужда, но все пак благодаря за добрите думи, Ели.
      Спорна седмица! :)

      Изтриване