29 юли 2020

Лимонада със сироп от глухарчета




Вероятно всеки любител на домашно приготвените напитки си има своя изпитана рецепта за лимонада. Макар че няма някаква особена философѝя в това да изстискаш 1-2 лимона, да добавиш сока им в кана студена вода и да подсладиш на вкус. Може и резенчета лимон да се пуснат в каната, а защо не и листенца мента или друга ароматна зелена подправка… За подслаждането на домашните напитки (независимо от мента и маточина, глухарчета, маслодайна роза или бъз) аз ползвам мед. Но за настоящата лимонада ми хрумна да използвам сироп от глухарчета – той е невероятен на вкус и с прекрасни лечебни качества, така че просто намерих още едно приложение за употребата му. И така, за еднолитрова кана ще са необходими:


1-2 лимона (зависи от големината и киселинността им)
1 л студена вода


Лимоните се изстискват и сокът им се добавя към водата в каната, след което се подслажда на вкус със сиропа от глухарчета. И лимонадата е готова! По желание може да се добавят и кубчета лед и корите на лимоните (ако са био или преди това са добре измити); аз имах две останали половинки от лайм и се възползвах от техния прекрасен аромат.






Лимонадата е изключително свежа, приятно разхлаждаща и ободряваща, много ароматна – идеалната напитка за летните жеги.







2 коментара:

  1. Миме,
    правя лимонада с различни растения - роза, лавандула или нещо друго подходящо.Страхотна е и твоята лимонада, прекрасна лятна напитка .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също, Ели, правя с различни растения и цветя, превъзходна студена напитка става и с липов цвят; жалко, че липите вече преминаха... А лимонадата е идея как да се ползва сиропът от глухарчета. Поздрави и от мен и наздраве! :)

      Изтриване