Освен различните плодове – кайсии, праскови, сливи, смокини – много хубави стават и сушените домати. Принципът е същият – нарязват се на парчета и се слагат на слънце. И въпреки че е началото на септември, времето е идеално за целта – горещо и сухо. Най-подходящи са сорт рома или т.нар. консервени домати, защото са месести и след сушенето остава нещо.
Доматите се нарязват на 4 (или на 6, ако са по-едри) и се нареждат в тава, след което се поставят на слънце.
Сушат се няколко дни – в зависимост от температурата навън и слънчевото греене, ветрецът също е влияещ фактор.
Когато са готови, се съхраняват в буркан – може и само натурални домати, но много добре се получават, ако бурканчето се допълни със зехтин. Така се мариноват чудесно и след това са идеални за най-различни цели – могат да се ползват в салати и пастети, сосове и основни ястия, всевъзможни тестени нещица (от най-обикновени хлябове, питки и брускети до италианските изкушения – фокачи, чабати, пици)…
На пръв поглед изглежда, че за мариноването се прахосва много голямо количество зехтин, но той в действителност не се похабява, а също има добро приложение в множество рецепти, защото е прекрасно ароматизиран.
Чудесни са сушените домашни домати, но тази година има голям проблем с доматите.Само малко имахме, колкото да ги кусаме пресни и свежи от градината.А иначе другите купени от търговската мрежа домати са по - твърди.Сушените домати са много, много вкусни.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Да, за съжаление тази година слабата доматена реколта е повсеместно... Аз само черита успях да изсуша, а тези снимки (казано под секрет) са миналогодишни...
Изтриване